29 Temmuz 2009 Çarşamba

Severum



Heros severus
Görünüs: Yassi ve genis gövdeli gösterisli baliklardir. Vücularinda sira sira koyu kahverengi benekleri vardir. Özellikle dominant (baskin) baliklarin parlak kirmizi gözleri dikkat çekicidir.
Cinsiyet ayrimi: Cinsiyetlerini ayirdetmek biraz zordur. En emin yöntem çiftlesme dönemlerinde üreme tüplerini kontrol etmektir. Bunun disinda erkekler biraz daha ince yapilidirlar. Ayrica erkeklerde kafanin alt bölümünde bulunan çok sayida kirmizi-kahverengi benek disilerde çogu zaman görülmez.
Beslenme: Yetiskin tatli su karidesi (artemia), solucan, karides ve midye etleri, sigir kalbi veya cigeriyle hazirlanmis yemler. Bitkisel besinlere de gereksinim duyarlar. Zaman zaman kivircik ve haslanmis ispanak yapraklari vermek yararli olur. Kuru yemlere alistirilmalari biraz zor olabilir.
Üreme: Diger birçok çiklit türüne göre zor eslesirler. Gençlere eslesebilmeleri için yeterince seçme sansi verilmelidir. Yaklasik 10 cm boyundayken (12-18 aylik) eslesip yumurtlayabilirler. Üreme akvaryumunda su yumusak ve hafif asitik olmalidir (GH 4°-6°, pH 6.0-6.5). Aksi taktirde yumurtalarda ve yavrularda gelisme bozukluklari görülebilir. Bu degerler ozmoz aleti ve turbali (torf) filtre kullanilarak saglanabilir. Çift çogu zaman temizledigi düz yüzeyli bir tasin üstüne 1000'i bulabilen sayida yumurta birakir. Yumurtalarini ortaklasa koruyan ve havalandiran çift, yumurtadan çikan yavrularini bir süre agizlarinda saklar.


Yasama ortami: Yetiskinken esleri disinda hemcinsleriyle geçimsiz olabilen baliklardir. Taslar ve köklerle bolca saklanma yerleri olusturulmus genis akvaryumlara ihtiyaç duyarlar. Akvaryum dekorasyonu baliklarin optik olarak bölgelerini ayirmalarina olanak verecek sekilde yapilmalidir. Yeterince saklanma yeri bulunmayan akvaryumlarda zayif baliklar baskinlari tarafindan çok hirpalanabilirler. Yaklasik 150 litrelik bir akvaryum, yanlarinda arasira saldirganliklarini yöneltebilecekleri dev danio gibi birkaç hizli ve saglam yan tür olmasi sartiyla bir çift için uygundur. Akvaryumlari temiz ve sicak (26°-28°C) tutulmalidir. Iyi bir filtre düzeniyle birlikte düzenli su degisimleri (örnegin 2 haftada bir %20 oraninda) gerektirirler.
Sinonim:
Archocentrus sajica (Bussing, 1974)Cichlasoma sajica Bussing, 1974

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder