29 Temmuz 2009 Çarşamba

Archocentrus sajica - Sayika Çiklit


Archocentrus sajica - Sayika Çiklit
Görünüs: Yüksek sirtli gösterisli baliklardir. Disilerle erkekler arasinda belirgin renk farkliliklari göze çarpar. Gövdelerinde morun, mavinin ve sarinin tonlari bulunur. Solungaç bölgelerinde parlak açik mavi bir alan vardir
Cinsiyet ayrimi: Erkekler belirgin bir sekilde daha iridirler. Erkeklerde sirt yüzgeçinde tugla rengi hakimken disilerde açik sari yaygindir. Üreme zamanlari metalik açik sari gözleri parlayan disilerin kafa ve karin bölgeleri siyaha yakin koyu gri bir renk alir.
Beslenme: Her türlü kaliteli kuru yem. Kiyilmis taze karides ve midye etleri de verilebilir. Hayvansal besinlerin yaninda bitkisel besinler de verilmelidir.
Üreme: Çift genellikle bir kovugun içine yumurtlar. Yumurtalar 2-3 gün içinde açilirlar. Yumurtadan çiktiktan 5-6 gün sonra da yavrular karinlarindaki besin torbasini tüketip yüzmeye baslarlar. Bu dönemde artik yumurtadan yeni çikmis artemia larvalari ve özel toz yemlerle beslenebilirler. Erkek çevreyi korurken yavrularla daha çok ilgilenen bu dönemde kafa ve karin bölgesi çok ilginç kadifemsi koyu gri bir renk alan disidir.
Yasama ortami: Akvaryumculuga yeni baslayanlar için ideal, dayanikli ve güzel bir çiklit türüdür. Saklanabilecekleri taslar, kayalar ve köklerle dekore edilmis genis karma akvaryumlarda da beslenebilirler. Genelde bitkilere zarar vermezler, buna karsilik üreme dönemlerinde oldukça saldirganlasabilirler ve yuva yapmak amaciyla seçtikleri bölgenin kumlarini kazabilirler. Uygun bir dekorasyonla, kovuk olarak bir hindistan cevizi kabugu veya saksi yerlestirilerek kazi ve saldirganlik alanlarini sinirlamak mümkün olabilir
Sinonim:
Archocentrus sajica (Bussing, 1974)Cichlasoma sajica Bussing, 1974

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder