29 Temmuz 2009 Çarşamba

Güney Amerika Cüce Çiklitleri

Güney Amerika Cüce Çiklitleri

Eger Güney Amerika çiklitlerini beslemek isterseniz, Apistogramma, Apistogrammoides, Crenicara, Microgeophagus ve Nannacara çiklitleri arasında seçim yapabilirsiniz.10 cm geçmeyen büyüklük olarakta 4 inc i geçmeyen bu balık türleri akvaristlerin ilgisini çekmektedir.

Akvaryumda çiftlerin uyumlulukları

Cüce çiklitler karakteristik özelligine göre küçük veya büyük akvaryumda tutulabilirler, bu türler akvaryumda çok organik atık (dıskı) bıraktıkları için akvaryumunuzu büyük olması ve çok güçlü filtre sistemine sahip olmasi gerekmektedir.

Akvaryumunuzun küçük olması sizin haftada iki defa su değişimi ve akvaryum temizliği yapmanıza sebeb olabilir. Cüce çiklitleri için standart büyüklükteki akvaryum ebatı en az 60X60 cm, üreme için eğer 1 erkek ve 3 ten fazla disi çiklit bulundurmak istiyorsanız, akvaryum ebatları en az 45 cm uzunlugunda olmalıdır. Eğer akvaryumda 3 erkek cüce çiklit ve bir düzüne dişi balık varsa ebatlar en az 90 cm olmalıdır. Akvaryumda, cüce çiklitler kendilerine ait olan kısımlarda kur yaparlar, ürerler ve yumurtalarını bu alan içerisinde korurlar. akvaryumun 90 cm uzunlukta olması erkek balığın yumurtalarını koruma esnasında dişinin etrafı gezerek üzerinde olan stresi atmasına yardımcı olur ve bu işlem erkek ve dişi cüce çiklitler arasında vardiyeli bir biçiminde gerçeklesir.

Akvaryumda dekorasyon

Cüce çiklitler doğal alanlarında bitkiler içerisine, kaya oyuklarına, nehir icerindeki akıntının sürüklemis oldugu odun parçaları arasında gizlenir, çiklit akvaryumda tutulmadan önce dekorasyon bol bitkili ve cüce çiklitlerin saklanabileceği korunaklı yerler yaratılmalıdır. Ama genel olarak cüce çiklitler akvaryumda utangaç balıklardır. Cüce çiklitlerin doğal hareketlerinden biri olan davranış biçimide kazmaktır. Bunun için akvaryum dekorasyonunuzu yerleştirirken korunaklı alanları veya mağaraları suyun orta seviyesinde veya biraz üst kısımlarda tutmak daha iyidir. Ama buna rağmen siz dekorasyonu en arka kısma bitkileri ise akvaryumun en ön kısmına ve bitkileride paslanmaz demir parçalarıyla tutturursanız daha iyi olacaktır.

Güney Amerika Cüce Çiklitleri
Microgeophagus altispinosa Apistogramma Agassizi Apistogramma bitaeniataApistogramma borelliiApistogramma cactuoidesNannacara anomalaLaetacara curvicepsMicrogeophagus ramirezi
Duyuru
01. – 04. Eylül 2009' da 1. Uluslararası çiklitler fuarı Duisburg' ta yapılacak, buna paralel olarak bütün kontinent ve renk formaları olacağı bu fuar organizasyona ayrı bir renk katacak. okuyunuz...»


Su

Cüce çiklitler icin en ideal su oldukça yumuşak olanıdır, bu oran Genel sertlik 5 DH , max. (90 ppm miktarda GH) veya max. Karbonat sertliği (55 ppm miktarda KH) 3 DH olamamalıdır. pH 6,0-7,5 aralığında ve tutulmalıdır , su sıcaklığı 26 dereceyi geçmemelidir. Ve hemen her iki günde bir % 10 su değişimleri önerilir.

Beslenme

Cüce çiklitlerde beslenme temel olarak salamura karides, kan kurdu ve diger et ağırlıklı yiyeceklerdir, sebze olarak akvaryumcuda satılan vejeteryan yemler ve harşlanmış bezelye önerilir. Beslemede oldukça kaliteye önem verilmelidir.

Üremede hazırlıklar ve tatlılıkla kardırma

Cüce çiklitler dogal hayatta mevsimine göre çiftlesir ve yumurta yaparlar, bu mevsimi kendi akvaryumumuzda yaratmak cüce çiklitlerinizin çiftleşmelerini tetikleyerek ortam hazırlamak zor degildir. Bizde bu mevsim ortamını taklit etmeye akvarist diliyle tatlılıkla kandırma (Seasons Simulation) sezon simülasyonu denir. Iyi beslenmiş olan saglıklı damızlık çiklitlerin çiftlesmelerini ikna etmek için, su sıcaklık derecesi arttırılarak ve aynı anda su değisimi ile çiftleşmeleri mümkündür.

Cüce çiklitlerin çiftlesme zamanı kuru mevsim ve ıslak mevsim diye iki şekilde taklit edilir. Ayrılmış olan damızlık çiklitlerin çiftlesmelerini yüksek oranda sağlamak için, her iki mevsimide akvaryumumuzda taklit edeceğiz.

Eger damızlık çiklitleriniz çiftlesmekten hala kaçınıyorlarsa, kuru mevsim ve bunu takip eden yaş(ıslak) mevsim taklit edeceğiz. akvaryum çalışmalarımızı en asgari bir düzeye indirmeliyiz, sonra çiklitlerinizi 6 hafta boyunca iki defa ama her zaman ki verdiğinizden daha fazla porsiyonlar halinde yemleme yapılır. 6. haftanın sonunda iki hafta boyunca üç defa porsiyonlar halinde yem verilir, bu iki haftanın sonunda % 50 su değişimi yapılır ve akvaryum sıcaklığı bir kaç derece arttırılır. son haftada her gün % 10 su degişimi yapılarak, yemleme de çok olmak şartıyla devam edilir. Ve çiklitleri bu ortam çiftleşmeye zorlar.

Yumurtlama

Disinin yumurta dökümünden sonra çiftler yumurtaları korusada, çiftlerin hemen başka bir akvaryumda tutulmalari tavsiye edilir. Ama istersenizde anne ve baba balığı bir arada tutabilirsiniz buda sizin seçiminiz. Cüce çiklitleri çiftlestirmek için yapılan yoğun yemleme sonrası çiftlerde açlık hissi ağır basar, yumurtalardan bir kaçını yiyebilirler. Önemli üreme akvaryumunda su değerleri oldukça yumuşak olmalıdır, 6,5 ve 2 KH su sertlik pH-5.5 deger gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder