29 Temmuz 2009 Çarşamba

Lepistes Balığı, Poecilia reticulata, Guppy


Lepistes Balığı, Poecilia reticulata, Guppy

Guppy (Poecilia reticulata, Sinonim: Lebistes reticulata, Lebistes reticulatus) Dünya' dan en çok sevilen ve beslenen akvaryum balıklarıdır. Akvaryumda beslenmeleri ve üretimleri oldukça kolay olan lepistes balıkları kuyruk renk ve şekilleriyle tüm akvaryum balığı severlerin ilgisini çekmektedir. Birçok su şartlarına tölerans veren dayanıklı bir balıktır. Avrupa'da Guppy, Türkiye ve orta doğuda Lepistes olarak bilinir.

Adı/kökenleri:

Guppy (lepistes) ismi kendisi doğa bilimcisi olan Robert John Lechmere Guppy den gelir. 1866' da Trinidad adasindan kendisinin örnek olarak getirdiği lepistes balıklarını, bazı türleri ve kumu Ingiltere' de müze olarak bulunan (British Museum) götürür. O zamanlar Poecilia reticulata isminin olmadıgı ama ismi Girardinus guppyi diye bilinen bir belgeden hareket ederek araştırmalara başlamıştır. Eline geçen belgede bir çok alt tür olduğunu görmüstür. ve araştırmalara baslamıştır.

Yayılma:

Önceleri, Kendi ana vatanı olan Güney Amerika ve kuzey Amazonlarda Neozoon (Termal su kaynaklarının olduğu bölgeler) olarak bilinen bir bölgede sivrisinek larvalarını yiyen bu balıklar 1975 yılında almanlar tarafından sivri sinekle mücade etmek için Almanya' ya getirilir. çalışma ve araştırmalar sonucunda tüm Dünya' ya yayılmışlar ve akvaryum balığı sevenlerin ilgisini cekmişlerdir. Böylece üretilmis formlarında adları Alman Lepistesi olarak kalmıştır.

Görünüs/Cinsiyet/Hastalık/ömürleri:

Yetiştirilmiş formlarda erkekler kuyruk hesaplanmadan ortalama 3 cm, Dişiler ise ortalama 6 cm uzunluktadırlar. Vahşi formlarında erkekler 2,5 cm, dişiler ise 4,5 cm dir. Cinsiyetleri kolayca ayırt edilir, erkekler dişiye kücük, zayıf yapılı renkli kuyrukludurlar. Erkekte Gonopodium adı verilen üreme organı mevcuttur. Bu üreme organi erkek yavrularda 4 haftadan sonra belirli bir şekilde görülmeye başlar. Lepistes balıkları canlı doğuran balıklardır, kuluçka dönemleri yoktur. Bu bağlamda canlı doğuran balıklarda balık seçimi oldukça önemlidir. Lepistesle uyumlu balıklar için Kombinasyonlar sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.Lepistes oda sıcaklığında (dayanma: 16-30 °C; optimal: 24-26 °C) olan su sıcaklığında yaşayabilir.

Avrupa' ya ve diğer bir çok ülkelere sıcak bölgelerden ithal edilen lepistes balıkları güvenlik açığı bulunduğundan ithal hastalıklarda lepistes balıklarında görülebilir. Lepistes balıklarında hastalıklar bölümümüze bakarakmanızı tavsiye ederiz. Lepistes balıkların ömrü ortalama 4 yıldır.

Üremeleri/Profesyonel (yüksek) üretim/renk ve kuyruk secimi:

Üç ay icerisinde dişide üreme şeriti belirgin olarak görülür, bu erkeklerde daha kısa bir sürede görülür. Dişinin bu üç aylık ergenleşme döneminde vücut döllenme sürecini tamamlar, üç aylık bir dönemden sonra döllenme için ergenlik çağına gelmiş dişi lepistes 20 kadar yavru doğurabilir.

Birlestirmeler (üretmeler, çiftlestirmeler) rastgele yapılmamalıdır. Eger gerçek bir renk ve değişik kuyruk biçimi elde etmek istiyorsanız erkek ve dişi balığı 4 haftalıkken ayrı akvaryumda tutularak, doğru renk ve kuyruk biçimlerini bekleyerek ve dogru bir biçimde belirleyerek çiftleştirme yapılır. Lepistes balıkları yarışmalarda renk ve kuyruk biçimleriyle puanlandırılır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder