29 Temmuz 2009 Çarşamba

Discus


Symphysodon Discus
Yorum/bilgi: Türkiye' de gittikce artan Discus yetistiriciligine katkimiz acisinda bu sayfada Discus cesitleri ara üretimlerini ele alacagiz, türler ve yavrulama özelliklerini incelemeye calisacagiz. www.akvaryumculuk.biz olarakta Avrupa' da Discus güzellik yarismalari, ve üretim ara tür yarismalarina bizzat katiliyorum. Bir Avrupali Türk olarakta 2007 senesinde Discus en canli renk 3. sirada olmaktan gurur duyuyorum. Bir Türk' ün isminin Avrupada anons edilmesi öteki Discus katilimcilarinida tabii ki kiskandiriyor. Kavanozda balik beslemedigimizi simdi daha iyi biliyorlar. Bu sayfada Discuslari en ince ayrintisina kadar arastirmaya calistik. Sayfayi güncelleme calismalari her zaman sürüyor...
Görünüs: Gösterisleriyle akvaryum baliklarinin krali sayilan diskuslar disk seklindedirler. Vücutlarindaki gözle kuyruk arasindaki 9 adet koyu renkli dikey çizginin yaninda mavi, kirmizi veya yesil olabilen dalgali desenleri vardir. Seçici üretim yöntemleriyle çesitli biçim ve renklerde irklar türetilmistir.
Cinsiyet ayrimi: Cinsiyetler arasinda belirgin bir görünüs farki yoktur. En kolayi üreme dönemlerinde ortaya çikan üreme tüplerini gözlemektir. Erkegin sperm tüpü ince ve sivri uçlu, disinin yumurtlama tüpü ise kalin ve yuvarlak uçludur. Erkeklerin kafalarindaki ve yüzgeçlerindeki mavi desenlerin disilere göre daha belirgin oldugu söylenir.
Beslenme: Saglikli gelisme için çok yönlü beslenme sarttir. Diskuslar için hazirlanmis özel kuru yemlerin yaninda mutlaka canli yemler de verilmelidir. En saglikli canli yem yavru ve yetiskin tatli su karidesleridir(artemia). Evde üretilmis beyaz kurtlar da verilebilir. Tubifex kurtlari kesinlikle verilmemelidir; çogunlukla kirli ortamlardan elde edildikleri için hastalik tasima riskleri yüksektir. Kiyilmis solucan, karides, midye, yengeç ve morina baligi eti de verilebilir. Bazi disk baligi yetistiricileri ince kiyilmis sigir kalbi veya cigerine birkaç malzeme daha ekleyerek ve vitamin katkisi yaparak baliklarina verirler.
Üreme:
Bir Symphysodon Aequifasciatus Haraldi ( Discus ) baliginin adim adim üreme ani.*
Yasama ortami: Güney Amerika'daki Amazon nehir sisteminin daha çok asitli kahverengi sulari; RioTrombetas'la Rio Negro arasinda kalan bölge. Çogunlukla erimis minerallerce fakir ve asitli tipik kahverengi su ortamlarinda yasarlar. Bu ortamlarda pH 5,0 - 6,5 arasi, toplam sertlik GH ve bikarbonat sertligi KH ise herzaman için 1°nin altindadir. Daha çok akintinin az oldugu, aralarinda saklanabilecekleri kütük, dal ve köklerin bol bulundugu nehir kollarini tercih ederler. Teritoryal olduklari üreme zamanlari disinda çiftler halinde degil, nüfusu 50 bireye varabilen gruplar halinde dolasirlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder