29 Temmuz 2009 Çarşamba

Melek Balıkları, Pterophyllum



Melek Balıkları, Pterophyllum

Tanım: Genel bir isimleme yapacak olursak Melek Balıkları; bilimsel isimlendirme olarak Pterophyllum' lar. Dünya' da var olan Pterophyllum (Melek Balıkları) üç çeşittir.

Bu balıklardan Pterophyllum scalare Amazon havzası' ndan Peru' ya ve Batı Ekvatora kadar uzanan nehirlerde yaşar. Uzunlukları 15 cm kadar ulasabilmektedir.

Melek balıkları arasında en ünlüsü bilinenin aksine Oricono bölgesine ait çaylarda yaşayan Pterophyllum altum (yüksek yelkenli yüzgeç) aynı zamanda (gerçek Melek balığı) ' dir. Melek balıklarının en asil ve asaletli balığıdır. Uzunlukları 18 cm kadar ulaşabilmektedirler.

Ve Melek Balıklarının en küçüğü olan Pterophyllum leopoldi (P. Dumerlilii) Amazonlar' da (Rio Solimões) yukarı nehirlerde yaşar.
Giriş: Melek balıklarının değişik yerli çiftleştirme ve yüksek çiftleştirmeler (profesyonel) sonucunda türetilen değişik formlarıda mevcuttur. Pterophyllum scalare' den çiftleştirme ve üretim formları dediğimiz ve çiftlerden meydana gelmiş en ünlü çiftleştirme formları Mermer Melek, Altın Melek, Peceli Melek ve Yarım siyah Melek balığı' dir.

Melek balıkları kendi çiftlerini kendileri seçerler, gruplar halinde veya sadece bir çift olarak akvaryumda tutulmaları gerekir. Bakımları ve üremeleri cok kolay olan melek balıkları çitfleştirme esnasında tek bir çift olarak tutulurlarsa daha iyi verim alınır. çiftler tutulduktan en fazla 15 ay sonra dişi yüzlerce(bazı zaman 1000 adet) yumurtayı akvaryumda bulunan temiz, geniş akvaryum bitkilerinin üzerine, akvaryum camına veya temiz düz bir yüzeye bırakır. dişi yumurtaları bıraktıktan sonra onları daima kontrol eder ve döllenmemiş yumurtaları öteki yumurtalardan ayırır.çiftler yumurtaları ve yumurtan çıkan yavru balıkları kendisi yetiştirir ve onları korur.

Tavsiyeler/seçim:

Melek balığı besleyenler bu üç türü birbirinden ayırmak için ağız ve burun şekillerine bakmalıdırlar. Aksi takdirde melek balığının P.altum, P.leopoldi veya P.scalare oldugunu anlamaları üretmede yanılmalara neden olabilir. P. altum ile P.leopoldi' nin birleşmesi çok zordur bunun için üretmeye geçerken aynı tür melek balığı çift edilmesi çok uygun olacaktır. Pterophyllum scalare en kolay üreyebilen türdür.

Yorum/Bilgi: Asıl sorun olan, akvaryumcularda satılan melek balıklarının 3 türününde aynı akvaryumda satılmalarıdır. çünkü üremesi zor olan Pterophyllum altum melek balığı akvaryumculara alımda daha düşük fiyatla verilmesidir. Balık sever müsteriler geldiğinde daha gelişmemiş olan melek balıklarını gözü kapalı olarak alır; çünkü bu türlerin aralarındaki farkı bilmezler. Bu bağlamda eğer bu akvaryumcu Avrupa'da olsaydı müsteriyi kandırma cezası olarak 3 gün kapatma ve para cezası (400 €)-(2008) ile cezalandırılırdı. Eğer bir mal satılıyor ticaret yapılıyor ise kullanma kılavuzunu satıcı mutlaka vermelidir. Burada kullanma kılavuzundan maana bilgi ve bilgilendirmedir. Ama ülkemizde bu durum çok farklıdır. insanlar bazı deneyimlerden sonra büyük akvaryuma yönelirler sebebi ise yaşamış oldugu balık yetiştirme ve beslemedeki deneyimlerdir. Melek balıkları için yüksek ve en az 100 cm lik akvaryumlar uygundur. Melek balıkları en az 6-15 aylık olduklarında iç güdüsel olarak çift tutarlar ve ürerler. Yavrular ise artemia ile beslenmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder